De commissie Sociale Veiligheid zorgt ervoor dat CJVV een leuke en veilige club is. Of het nou gaat over hoe we gewoon met elkaar omgaan, elkaar aanspreken op minder gewenst gedrag of om eventueel grensoverschrijdend gedrag: we willen voor iedereen een veilige, sociale omgeving waarin je jezelf kunt zijn én waar je met je verhaal naar een vertrouwd persoon kunt stappen indien nodig.
We hebben als CJVV al twee Vertrouwenscontactpersonen (VCP). Zij staan echter (bewust) verder af van de vereniging. Met deze commissie willen we ook met eigen leden, meer preventief dit onderwerp actief agenderen binnen de vereniging. Hoe gaan we nu met elkaar om? Is er een fijn, verantwoord pedagogisch klimaat op de trainingen en tijdens de wedstrijden waar zoveel kinderen en jongeren samen komen? De nieuwe commissie Sociale veiligheid zorgt dan ook voor de volgende onderdelen binnen CJVV:
Over de VCP
Binnen deze commissie is in elk geval één lid actief linking pin met de vertrouwenscontactpersoon (VCP). De VCP biedt CJVV’ers de mogelijkheid om in vertrouwen over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie te praten. De VCP gaat in gesprek met slachtoffer of beschuldigde en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.
We volgen verder in principe de taakomschrijving zoals deze door NOC*NSF is opgesteld. Deze kun je hier ook bekijken (link).
Wat moet ik kunnen?
Dit is natuurlijk een commissie waarbij omgang met mensen centraal staat en het gaat vaak over gevoelige zaken of zaken waar leden echt mee zitten. Je bent dus empathisch, biedt een oprecht, luisterend oor, vindt het niet eng om een gesprek aan te gaan en durft ook door te pakken indien nodig. Integer en zorgvuldig handelen en omgaan met informatie is ook belangrijk in deze rol. Daarnaast ben je alert op situaties die onveilig of ongewenst zijn en durf je ook op onderzoek uit te gaan als je denkt dat er iets speelt.
Hoeveel tijd kost het?
Dit is natuurlijk afhankelijk van het moment en of er wat speelt. En uit hoeveel leden de commissie gaat bestaan. Aangezien het een nieuwe commissie betreft is er in het begin wel wat investering nodig om zaken nieuw op te zetten.
Als de commissie en haar werkwijzen eenmaal is opgezet en de nieuwe werkwijze geborgd is het m.b.t. lopende uitvoering veel minder werk. Het is dan geen commissie die heel veel tijd vraagt. Het is wel fijn als je op verschillende momenten, samen met je andere commissieleden, met enige regelmaat op de vereniging kan komen. Ook doordeweeks als er trainingen zijn. Je staat in contact met de hele trainersstaf, het bestuur en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Dat betekent dat je soms een keer aanschuift bij een vergadering bijvoorbeeld.
Ontwikkelmogelijkheden
Binnen deze rol kun je je ontwikkelen als een belangrijke spil in de vereniging en maak je kennis met allerlei onderdelen van de vereniging. Er worden ook cursussen aangeboden om je verder te ontwikkelen.
Interesse?
Heb je zelf interesse of weet je iemand die geschikt lijkt; tip ons en laat het ons weten door te mailen naar voorzitter@cjvv.nl
Sportclub CJVV
033 461 1820 (alleen op zaterdag)
06 83973066
Gasthuislaan 70
3817 EP Amersfoort