Sponsors

Resultaten rubbergranulaat onderzoek RIVM bekend

20 december 2016 18:00


Vandaag zijn de resultaten van het RIVM onderzoek naar rubbergranulaat bekend geworden. Spelen op kunstgras is veilig, aldus het RIVM. CJVV volgt hierbij de lijn van de gemeente. We zijn in afwachting van het Europese rapport dat in het 1e kwartaal wordt verwacht.

Vandaag ontving het bestuur onderstaande brief van de wethouder van sportzaken Hans Buijteelaar. Het leek ons goed deze in z'n geheel voor een ieder weer te geven.

Geachte heer, mevrouw,

 

Zoals u waarschijnlijk al via de nieuwsberichten vanochtend heeft gehoord, zijn de resultaten van het onderzoek van RIVM naar rubbergranulaat bekend.

 

Spelen op kunstgras is veilig, aldus het RIVM. Het risico voor de gezondheid van sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, is praktisch verwaarloosbaar. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM van 20 december jl. Dit betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten. Aanleiding voor het onderzoek is de bezorgdheid die ontstond na de televisie-uitzending van Zembla in oktober dit jaar. Onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Vereniging Sport en Gemeenten, Vereniging Nederlandse gemeente, GGD, GHOR en de KNVB nemen de conclusie van RIVM over dat sporten op kunstgras met rubbergranulaat veilig is. Ook de gemeente Amersfoort neemt deze conclusie over.

In Amersfoort zijn 21 voetbalvelden van kunstgras en zes trapveldjes in de openbare ruimte waar rubberkorrels zijn ingestrooid.

 

De gemeente ziet op basis van dit rapport geen aanleiding om maatregelen te treffen aan de kunstgrasvelden.  We zijn ons daarbij van bewust dat er nog een Europees onderzoek volgt. Deze resultaten worden februari 2017 verwacht.

 

Op www.rivm.nl staan alle relevante gegevens en het onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u terecht bij  RIVM via 0800-0480.

 

Als u naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek behoefte heeft aan een gesprek over de uitkomst, zo nodig in aanwezigheid van een deskundige van GGD, dan hoor ik dat graag.

 

Met vriendelijke groet,

 

drs. J.C. Buijtelaar (Hans)

Wethouder Financiën, Grondzaken, Mobiliteit, Sport en Vathorst


Daarnaast kwam ook de KNVB met een officiële reactie onder de titel "RIVM: voetballen op kunstgras is veilig". Onderstaand de totale tekst van dit bericht.Zojuist heeft het RIVM bekend gemaakt dat uit onderzoek blijkt dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. Wij verwachtten duidelijke taal van het RIVM, die hebben we gekregen. De onzekerheid die er was om te voetballen op kunstgras met rubbergranulaat, is daarmee weg. Voetballers, ouders, clubs en KNVB kunnen nu verder. Het sein staat op veilig.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt vandaag dat er in rubbergranulaat heel veel verschillende stoffen zitten, maar dat deze slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrijkomen. Het schadelijk effect op de gezondheid is praktisch verwaarloosbaar. De KNVB vindt het belangrijk dat zijn leden veilig en gezond kunnen voetballen op kunstgrasvelden en heeft vertrouwen in de deskundigheid van het RIVM. Daarom volgt de KNVB de lijn uit de adviezen van het gepubliceerde overheidsonderzoek. De KNVB blijft altijd alert op de eventuele bijverschijnselen van het spelen op kunstgras. De aanschaf en aanleg blijft een verantwoordelijkheid van de clubs en de overheid, maar toch heeft de afgelopen tijd geleerd dat we op dit vlak permanent kennis willen verzamelen.

Erkentelijk voor snelle reflex
De KNVB heeft steeds de richtlijnen en adviezen van het RIVM opgevolgd en blijft dat doen. Het RIVM is het instituut dat namens de overheid, dus namens ons allemaal, de enig aangewezene is voor kwesties op het gebied van milieu en volksgezondheid. In juni vroegen we om een nader onderzoek, dat kwam er en dat heeft ons gerust gesteld. We zijn de minister van VWS erkentelijk voor de snelle reflex op ons verzoek om nieuw onderzoek. En het RIVM voor al zijn inspanningen de afgelopen twee maanden.

Informatielijn RIVM
Heeft u vragen over de resultaten van het onderzoek naar rubbergranulaat op kunstgrasvelden? Het RIVM heeft een publieksinformatielijn geopend: 0800-0480.

Klik hier voor het bericht dat het RIVM dinsdagochtend heeft gepubliceerd n.a.v. het onderzoek.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!