Sponsors

KNVB zet alle informatie rond rubbergranulaat op een rijtje

15 oktober 2016 21:15


Naar aanleiding van de Zembla uitzending over kunstgras is er de laatste weken veel onzekerheid en onduidelijkheid naar voren gekomen. Daarom heeft de KNVB voor alle amateurverenigingen met kunstgrasvelden een website met alle informatie op dit punt aangemaakt. Onderstaand bericht ontving het bestuur van de KNVB.

Beste bestuurder,

We merken dat er nog steeds vragen leven over het gebruik van kunstgras met rubbergranulaat. Langs deze weg informeren we jullie over het feit dat we alle informatie m.b.t. dit onderwerp gebundeld hebben op KNVB Assist. Informatie die ook bruikbaar is om jullie leden te informeren.
Graag benadrukken we nogmaals dat uit meerdere onderzoeken van het RIVM niet gebleken is dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, en dat er op de betreffende velden gespeeld kan worden. De KNVB is wel tevreden met de toezegging van het RIVM voor nieuw onderzoek en resultaten op korte termijn.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal ___________________________________________________________________

Vakblad rapporteert bevindingen van 20 studies

Daarnaast heeft ook het vakblad Fieldmanager een groot aantal onderzoeken geselecteerd. Zij komen tot de volgende conclusie; “Onderzoek naar gevaren rubber infill: een duidelijk kader ontbreekt, maar nergens bewijs voor gezondheidsrisico’s”.

 

De belangrijkste angst geldt de mogelijk schadelijke effecten van het gebruik van SBR-rubber infill in kunstgrasvelden voor voetbal. Het vakblad Fieldmanager heeft de afgelopen dagen zelf meer dan 20 internationale studies en rapporten onder de loep genomen. Géén van de bestudeerde rapporten geeft voldoende aanleiding om te denken dat SBR-granulaat kankerverwekkend kan zijn.

 

Lees alle uitkomsten van de verschillende studies op de volgende internetpagina; http://fieldmanager.nl/nieuws.asp?id=17-15453

___________________________________________________________________

Gemeenteraad; geen nieuwe velden voordat er duidelijkheid is

In een motie van SP, GroenLinks, BPA, VVD en CDA, Zij willen een signaal afgeven naar aanleiding van de commotie die is ontstaan na de uitzending van Zembla. Vele partijen voelen zich daarbij betrokken. 

 

  • Wethouder Buijtelaar verklaart dat hij de situatie bloedserieus neemt. Hierover moet duidelijkheid komen. Hij heeft overlegd met de directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten. De minister heeft aangegeven het onderzoek van het RIVM te versnellen.
  • Voorafgaand aan de uitzending van Zembla zijn alle voorzitters van de verenigingen geïnformeerd.
  • Er worden geen velden aangelegd of onderhouden voordat er duidelijkheid is over het onderzoek. Dit geldt zowel voor het RIVMonderzoek als voor het onderzoek van het European Chemical Agency.
  • Twijfelt over "in ieder geval" in het tweede dictum. Als daarna ook moet worden gekozen voor een veilig alternatief, wil hij dit laten afhangen van de uitkomsten van de onderzoeken. Als de motie zo mag worden uitgelegd, kan deze worden overgenomen. 

 

Tenslotte wordt de motie unaniem door de gemeenteraad van Amersfoort aangenomen.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!