Sponsors

Spelregelkennis van belang voor elke speler!

26 oktober 2014 14:30


Dit jaar moeten alle spelers geboren in 1998 verplicht een spelregelbewijs halen. Een soort examen in spelregels. Per 1 januari moeten al deze spelers voor het spelregelbewijs geslaagd zijn. Zonder spelregelbewijs mogen zij niet het veld in. Het is een eerste proef van de KNVB, om ervaring op te doen voor het eventueel uitrollen naar alle actieve voetballers.

Want spelregelkennis is voor alle voetballers van groot belang. Het maakt voetballers vertrouwd met de regels en geeft hen meer inzicht in – én begrip voor – beslissingen van de scheidsrechter. Daarnaast zorgt het kennen van de regels voor een sportiever spel, waarbij het juist toepassen van de regels ook nog eens zorgt dat je als team meer kans maakt om te winnen. Het leren kennen en toepassen van de regels begint eigenlijk al vanaf het moment dat de allerkleinsten op voetbal gaan. Het spelregelbewijs voor B-junioren is hierbij het eindpunt, maar is daarnaast ook een start voor een leven lang plezierig voetballen. De website www.voetbalmasterz.nl, met aantrekkelijke beelden en begrijpelijke taal, is natuurlijk ook te gebruiken door alle andere CJVV’ers. Trainers en begeleiders kunnen zo ook alvast jongere leden van de vereniging bekendmaken met de spelregels. Zodra zij dan tweedejaars B-junior zijn, volgt de vertaling naar de praktijk: hoe kun je door het toepassen van de regels meer wedstrijden winnen? Een mooie aanloop naar het spelregelbewijs, waarmee ook de jeugdige leden kunnen laten zien dat het échte voetballers zijn die de regels kennen!

Er zijn al 350 verenigingen begonnen aan het spelregelbewijs. In deze periode is er reeds geoefend en ook al door een CJVV-speler het spelregelbewijs gehaald. Bij bestudering van de examenantwoorden zien we dat een aantal spelsituaties lastig is. Hierbij een top 5 van spelsituaties die wat extra aandacht vergen:

  1. Indirect
  2. Onvoorzichtig/onbesuisd/buitensporig
  3. Inwerpen
  4. Toss en Aftap
  5. Direct

De vraag die het meest fout ging is: Kan je buitenspel staan als de keeper de bal naar de spits schiet in buitenspelpositie bij een doelschop? Dit antwoord kunnen we alvast verklappen. Bij een doelschop kunnen spelers NIET strafbaar buitenspel staan!

Wil je zelf ook vrijblijvend oefenen? Ga naar www.voetbalmasterz.nl, op de homepage zie je “Test alvast je kennis, ga naar de oefenvragen”. Zo kom je bij tal van leuke weetjes die je bij het voetballen van pas kunnen komen. Succes!!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!