Sponsors

Wibo Kattenberg

13 oktober 2013 13:00


Op maandag 7 oktober overleed Wibo Kattenberg op 59-jarige leeftijd. Zijn overlijden betekent een groot verlies voor CJVV. Voorjaar 2012 was Wibo in Op de Stip de Topper van toen. Ter herinnering aan Wibo hierbij nogmaals het toen afgedrukte profiel.

Hij stond nooit als speler van CJVV op het veld, maar des te vaker langs de lijn als trainer, leider of supporter. Heeft menig CJVV-jeugdspeler beter gemaakt. Hij is groot en bijna iedereen kent hem. We spreken met Wibo Kattenberg.

 

‘Allereerst wil ik jullie vertellen dat ik niet zo’n topper ben geweest zoals jullie meestal in dit blad lezen. Ik heb name­lijk nooit een basisplaats veroverd in een eerste elftal, wel heb ik in mijn jongere jaren een passie voor het voetbalspel gekregen. Ik ben op mijn tiende jaar begonnen met voetbal bij voetvalvereniging HVC in Amersfoort. Er waren in die tijd nog geen F- en E-categorieën dus mocht je pas in de D-jeugd beginnen. Bij HVC ben ik begonnen omdat mijn vader daar bestuurslid was, en dus was het logisch dat hij mij daar inschreef als lid.

 

Ik heb bij HVC gevoetbald tot onge­veer mijn dertigste jaar. Medespelers die ik me nog herinner uit die tijd zijn onder andere Bennie Marcus en Hans van Eeden. De mooiste tijd heb ik daar in de jongere jeugd meegemaakt. Toen ik in de D1-selectie terechtkwam speel­den wij zowel op zaterdag als op zondag. Op zaterdag voetbalden we in de com­petitie, zoals die door de KNVB was vastgesteld, en op zondag was er altijd een voorwedstrijd voor het eerste elftal, wat toen nog betaald voetbal speelde.

Zo heb ik op die leeftijd al wedstrij­den gespeeld tegen Roda JC, Feyenoord enz. Na de D-jeugd heb ik steeds, zoals we dat nu noemen, in de schaduwselec­ties gespeeld. Ik herinner me nog hele mooie toernooien waaraan we deelne­men. In de B speelden we het, toenma­lig, grote toernooi bij Go Ahead Eagels in Deventer met onder andere Ajax en Feyenoord. In de A-jeugd deden we mee aan een groot internationaal toernooi met onder andere Werder Bremen.

 

Op mijn zestiende raakte ik geïnteres­seerd in het trainersvak en werd ik assis­tent-trainer bij de D1 van HVC, onder leiding van Bas Paauwe, een bekend Nederlands elftal speler van vroeger. Hij was ook degene die mij adviseerde om een trainerscursus te gaan volgen en zodoende dit vak in te gaan.

Dit was voor mij nog een dilemma omdat ik ook geen slecht scheidsrech­ter was. Op zondag blies ik op mijn zestienjarige leeftijd al regelmatig een seniorenwedstrijd. Maar toch heb ik het advies van Bas Paauwe opgevolgd en ben ik trainersdiploma’s gaan halen. Ik heb onder meer cursus gehad van Pierre Stevenaart, Jan de Jong en Henk Hofstede, wat allemaal ervaren voetbal­lers en trainers waren.

 

Tevens werd ik in die tijd leider van de D1 bij HVC, alwaar ik schitterende toernooien heb mogen meemaken zoals het Elfprovinciëntoernooi bij AGOVV in Apeldoorn, waar vanuit elke provin­cie één vereniging werd uitgenodigd.

 

Omdat ik als trainer wel eens verder wou kijken dan HVC ben ik in 1978 overgestapt naar CJVV, als jeugdtrainer. Waarom CJVV?, zullen jullie zeggen. Dit was voor mij heel logisch aangezien mijn oom Henk daar in de toenmalige seniorencommissie zat en mijn neef Harry keepte in de selectie. Zij vertelden mij dat CJVV een bijzonder leuke en goede vereniging was.

 

Na verscheidene jaren bij CJVV de jeugd getraind te hebben en inmiddels ook in het bezit van het diploma Oefen­meester II, vond ik het eens tijd worden om ergens hoofdtrainer bij de senioren te zijn.

In 1984 ben ik trainer geworden bij VV Bilthoven. Ik heb dat twee jaar gedaan. Daarna ben ik voor een jaar bij de v.v. Sterrenwijk in Utrecht aan de slag gegaan. Maar, zoals een gezegde zegt: het bloed kruipt….

 

Mijn hart lag toch meer bij de jeugd toe en op een gegeven moment (in 1990) kreeg ik te horen dat CJVV weer een jeugdtrainer nodig had. Na wat gesprekken met Peter Coenen en Jan Westerhof, de toenmalig hoofdtrainer, was het gauw rond en ging ik weer aan de slag bij CJVV. Bekende CJVV-spelers die ik onder mijn hoede heb gehad zijn onder meer André van Nus, Jan Vinke, Patrick Barends en nog veel meer. Enke­le leiders waar ik in de jaren als jeugd­trainer bij CJVV heb samengewerkt zijn onder andere Harry Beurskens, Bert van Plateringen en Dirk Tolboom.

 

Na verloop van tijd vond ik het wel­letjes en besloot ik om te stoppen met het trainersvak. Aangezien ik als trainer altijd de nodige ideeën had ingebracht, vroeg CJVV mij om aan één van deze ideeën invulling te willen geven. Ik heb dat gedaan en dit werden de drukste drie jaren uit mijn hele CJVV-periode.

 

Als technisch coördinator van de gehele CJVV-jeugd was ik belast met invullen van alle trainers en teamsamen­stellingen. Ik was bijna elke avond op het sportpark te vinden. Na overleg met mijn vrouw heb ik na drie jaar besloten om hiermee te stoppen en ik ben toen zelf, met de vereniging, op zoek gegaan naar een opvolger voor mij. Na een tussenpaus is het gelukt om een oude hoofdtrainer van CJVV te strikken voor deze functie (Joop Bliekendaal) met, als aanvulling, ook nog de senioren erbij.

 

Na dit alles heb ik nog diverse functies bekleed bij CJVV, zoals kantineme­dewerker, medeorganisator van de Vermeerkamp, lid van de technische commissie en het A1-pinkstertoernooi, ook wel bekend in den lande als het 500 Euro tournooi. Nu ben ik technisch coördinator van de D-jeugd.

 

Ik wil via deze weg iedereen bedan­ken waarmee ik de afgelopen jaren heb samengewerkt en ik hoop dit nog lang met deze mensen te mogen voortzet­ten. Tevens spreek ik de hoop uit dat er vooral jongere mensen opstaan om het stokje over te nemen van de oudere garde, zodat er ook op deze functies jonger bloed mag instromen, wat heel goed is voor de vereniging.

 

Aan de diverse functies zit veel werk maar zoals het spreekwoord zegt: vele handen maken licht werk, en het is bijzonder leuk om te doen. Je krijgt er bovendien (soms te laat) heel veel dank­baarheid en waardering voor terug.’

 

Opgetekend door Herman Baars

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!