Sponsors

Nieuwe regels m.i.v. dit seizoen van kracht

27 augustus 2013 16:45


Met ingang van seizoen 2013/’14 gaan de maatregelen in uit het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’. De invoering van de tijdstraf en de visuele controle van de spelerspas zijn twee maatregelen die direct voor de betrokkenen merkbaar zijn. Hoe deze maatregelen in de praktijk werken, lees er alles over in bijgaand stuk!

Met ingang van seizoen 2013/’14 gaan de maatregelen in uit het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’. De invoering van de tijdstraf en de visuele controle van de spelerspas zijn twee maatregelen die direct voor de betrokkenen merkbaar zijn. Hoe deze maatregelen in de praktijk werken, heeft de KNVB inzichtelijk gemaakt met een brochure, die uitleg geeft over de toepassing van de deze maatregelen. Onderstaand alvast de hoofdlijnen.

 
Tijdstraf bij (eerste) gele kaart
Voetballers in de B-categorie (mannen en vrouwen) van het veldvoetbal krijgen voortaan een tijdstraf van tien minuten opgelegd bij de eerste gele kaart. Een afkoelperiode die direct voelbaar is voor zowel de speler als het team dat tien minuten lang met een speler minder verder moet. Omdat gele kaarten niet op het wedstrijdformulier komen te staan – en dus niet kunnen leiden tot een uitsluiting – levert deze maatregel minder administratie op voor de scheidsrechter en de vereniging. Kortom: direct straffen en minder gedoe.
 
Voor de toepassing van de tijdstraf is een aantal zaken belangrijk:
 • Een tijdstraf duurt tien minuten. Voor de pupillen geldt een tijdstraf van vijf minuten.
 • De scheidsrechter houdt de tijdstraf bij. Hij bepaalt wanneer de tijdstraf aanvangt en weer om is. De scheidsrechter geeft ook aan waar de speler de tijdstraf moet uitzitten en pas na een teken van de scheidsrechter mag de speler het veld weer betreden.
 • Een speler kan slechts eenmaal per wedstrijd een tijdstraf krijgen opgelegd. Hierbij moet de scheidsrechter wel de gele kaart tonen. Twee keer geel blijft rood en dus een definitieve veldverwijdering, maar ook deze kaarten hoeft de scheidsrechter niet te vermelden op het wedstrijdformulier. Een directe rode kaart komt wel op het wedstrijdformulier en kent de gebruikelijke tuchtrechtelijke procedure.
 • Als een doelverdediger een tijdstraf krijgt opgelegd, dan moet een andere speler zijn plaats als doelverdediger innemen. Deze speler moet wel even een ander shirt aandoen om als doelverdediger herkenbaar te zijn.
 • Een tijdstraf die voor de rust niet geheel is vol gemaakt, wordt in de tweede helft voortgezet. Als
 • de tijdstraf van een speler nog niet om is bij het einde van de wedstrijd, wordt de resterende kwijtgescholden.
 • Een team mag niet met minder dan zeven spelers op het veld staan. Als dit gebeurt, wordt de wedstrijd gestaakt. Het team met minder dan zeven spelers is dan schuldig aan het staken van de wedstrijd.
 
Alles over de tijdstrafregeling is te lezen in het Bewaarnummer veldvoetbal 2013/’14, paragraaf 1.39.
 
Verbeteren gebruik spelerspas
De controle op het juist gebruik van de spelerspas is voor verbetering vatbaar. Met ingang van het nieuwe seizoen ondertekenen ook beide aanvoerders het wedstrijdformulier. Daarmee dragen zij mede de verantwoordelijkheid voor de controle van de spelerspassen en wat er tijdens de wedstrijd is gebeurd.

 
Daarnaast vindt voortaan ook een verplichte visuele controle plaats aan de hand van de spelerspas, direct voorafgaand aan de wedstrijd. Dit is een gezamenlijke taak van de scheidsrechter en beide aanvoerders (bij jeugdvoetbal de leiders). De visuele controle vindt plaats op het veld direct voorafgaand aan de wedstrijd. Met name de visuele controle van de spelerspas zal in de praktijk even wennen zijn. De KNVB heeft daarom gekozen voor een stapsgewijze invoering, te beginnen bij de A-categorie senioren. In de praktijk is hier vaak meer ruimte voor een dergelijke controle. Op basis van de eerste ervaringen kan daarna de invoering verder worden uitgebreid naar de andere categorieën.
 
Onderstaand overzicht geeft per categorie aan wanneer de visuele controle wordt ingevoerd:
 • Vanaf 1 september 2013
Verplichte visuele controle voor senioren mannen en vrouwen categorie A.
 • Vanaf 1 november 2013
Verplichte visuele controle voor jeugdvoetbal jongens en meisjes categorie A.
 • Vanaf 1 januari 2014
Verplichte visuele controle voor senioren mannen en vrouwen categorie B.
 • Vanaf 1 maart 2014
Verplichte visuele controle voor jeugdvoetbal jongens en meisjes categorie B.
 
Alles over de (veranderingen rondom de) spelerspas is te lezen in de handleiding spelerspas.

Meer informatie
Alle betrokken doelgroepen worden de komende weken door de KNVB geïnformeerd over de gevolgen van de maatregelen uit het actieplan. Meer informatie over het actieplan staat op knvb.nl/actieplan.
 
Welke teams behoren tot de A-categorie en welke tot de B-categorie?
 

Tot de A-categorie behoren:

 • Mannen veldvoetbal standaard topklasse t/m de 6e klasse;
 • Mannen veldvoetbal reserve hoofdklasse t/m de reserve 3e klasse
 • Vrouwen veldvoetbal eredivisie t/m 3e klasse;
 • A-, B-, C-junioren eredivisie t/m de 1e klasse;
 • D-pupillen 1e divisie t/m hoofdklasse.
 
Alle overige teams behoren tot de B-categorie
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!