Sponsors

Historie van het CJVV Clubblad

20 juni 2013 9:30


Onze club kent een rijke traditie waar het gaat om het clubblad. Ooit begon de legendarische Aat Daale met een stencilmachine onder de titel “De CJVV’er” een clubblad op half A4 formaat. De scherpe pen van deze eindredacteur maakte dit blad tot een stijlicoon van zijn tijd.

CJVVerFC WeilandFC Weiland
In 1975 was het tijd voor de volgende generatie. Peter Coenen, Hans Arntzen, Ruud v.d. Herberg en Abel Iwema  startten onder de naam FC Weiland een nieuw CJVV cluborgaan. Het blad zou door zijn soms schurende, soms provocerende, maar altijd opbouwende opstelling uitgroeien tot een spraakmakende bron van opinies. Daarnaast initieerde de redactie activiteiten als de “FC Weiland 12-kamp”, de huidige “Vermeerkamp”, en de “FC Weiland wisselbokaal” voor de meest gewaardeerde vrijwilliger van het jaar. Het blad hield het slechts 4 jaar vol.clubblad 1

 

Onder de naam “Veld Twee” verscheen in 1979 een nieuw blad. De redactie bestond uit Peter Berghuizen, Hans Delhaas, Ad Faes, Gert Smink en Jan Westerbeek . Uit de archieven blijkt dat deze uitgave bedoeld was voor de heren van het bijveld. Uit diezelfde archieven blijkt overigens ook dat “Veld Twee” niet altijd even regelmatig verscheen.

 

clubblad 2

Onder impulsen van Aat Daale, Chris Steyger en Wim de Leu werd er dan ook gewerkt aan een nieuw clubblad. In februari 1982 zag “CJVV Voetbal” het levenslicht. Reeds snel werd de naam gewijzigd in “Op de Stip”. Wim de Leu was drijvende kracht achter het nieuweclubblad. Ook hij schroomde kritische kanttekeningen niet. In zijn opening onder de naam “De aftrap” wist hij in mooi taalgebruik en met een flinke dosis humor CJVV-items vlijmscherp van commentaar te voorzien. Wim heeft door zijn onvermoeibare jacht op copy uit de hele breedte van de vereniging, het clubblad gevormd tot het instituut wat het heden ten dag is.

clubblad 3
In 2010 nam Daniël Coenen het hoofdredacteurschap van Wim over. Onder zijn leiding gaat “Op de Stip” op de ingeslagen weg verder. Wel is de personal touch van Daniël duidelijk merkbaar. Zoals in de opening van het blad, waarin hij onder de titel “Warming-up” niet schroomt zijn soms schurende visie op voetbal in het algemeen en het CJVV reilen en zijlen in het bijzonder, voor het voetlicht te brengen.

 

huidig clubblad

De clubbladredactie staat onder eindverantwoordelijkheid van het bestuur, maar opereert volledig zelfstandig. De opdracht is een periodiek uit te geven wat met enige afstand het verenigingsproces volgt. Dus geen actuele wedstrijdverslagen, maar boeiende interviews, verslagen van diverse clubevenementen, informatie van bestuur, woord van de voorzitter enz. Op deze manier speelt het blad een belangrijke rol in de ontwikkeling van het clubgevoel.


Sinds juli 2013 is “Op de Stip” via de CJVV website ook on-line te volgen. Eerst door middel van een pdf-bestand, maar onderzocht wordt of we gebruik kunnen maken van speciale software die het on-line lezen vergemakkelijkt. Het is niet de bedoeling dat de gedrukte versie op termijn zal verdwijnen. 

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!